Werkwijze


Als ik een paard of pony voor de eerste keer behandel, doe ik altijd even een snelle spiertest om te kijken of het paard of de pony ook echt wel last heeft van zijn spieren en om een eerste indruk van het paard te krijgen.


Als ik de spiertest heb gedaan begin ik met de behandeling.

De duur van een behandeling ligt aan de conditie van de spieren van het paard, maar reken op ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Deze behandeling is erg uitgebreid omdat ik altijd alle spieren van een paard behandel, van oor tot staart.

Dit is heel belangrijk omdat paarden meesters zijn in compenseren. Heeft u paard links voor een probleem dan compenseerd hij dat bijna altijd met rechts achter en ga zo maar door.

Als ik op dat moment dus alleen het probleem links voor aanpak blijft uw paard in en soort visuele cirkel hangen omdat hij rechts achter nog steeds de overcompensatie heeft en daar nog niet geholpen is terwijl ook last van heeft gekregen. Zo blijft u dan in een visuele cirkel hangen en om dat te voorkomen pak ik altijd uw paard zijn  gehele lichaam mee in een behandeling. We komen tijdens de behandeling natuurlijk ook spieren tegen waar uw paard geen last van heeft, toch is het belangrijk om ook deze te masseren ivm de doorbloeding en de afvalstoffen afvoer.


Na deze sportmassage ga ik uw paard nog mobiliseren en stretchen om het paard ook te laten ervaren wat er tijdens de behandeling is gebeurd en om het paard te laten voelen dat hij zijn lichaam weer pijnloos en makkelijker kan bewegen. Een paard is namelijk een gewoonte dier en zal dus niet snel uit zichzelf zijn pas gaan vergroten omdat die dat simpel weg niet (meer) gewend is, met het mobiliseren en stretchen laten we het paard dit weer ervaren en zullen de resultaten sneller zichtbaar worden.


Tijdens de behandeling en na de behandeling neem ik samen met u door wat ik allemaal ben tegengekomen bij uw paard of pony. Ik zal u ook (indien nodig) oefeningen meegeven naast of op uw paard om de dingen die ik tegen ben gekomen bij uw paard zo optimaal mogelijk te houden en om uw paard wat te helpen om deze te optimaliseren in de loop der tijd.


Nadat we dit allemaal hebben doorgenomen krijgt u ook nog een behandelformulier van uw paard mee waar alle bevindingen, oefeningen, tips en adviezen nog eens op beschreven staan zodat u ten alle tijden nog eens terug kan kijken hoe het ook alweer allemaal was of om tijdens een volgende behandeling te kijken of er vooruitgang bij u paard terug te vinden is.


Na 1 volledige behandeling is er over het algemeen al resultaat zichtbaar.

Mocht er na 3 behandelingen nog geen goed resultaat zichtbaar zijn, dan is het niet alleen een spierprobleem en raad ik u aan om verder te gaan naar een andere specifieke specialist.


Wat komt er bij een eerste behandeling kijken?

  • Kennismaking met het paard en de eigenaar.
  • Gegevens noteren
  • Spiertest
  • Behandeling sportmassage
  • Mobiliseren en Stretchen
  • Evaluatie
  • Doornemen van oefeningen die u zelf mag gaan doen om u paard te verbeteren en/of te helpen.
  • Behandelformulier met alle bevindingen en oefeningen en adviesen.